Pyöräilyloma Euroopassa

Pyöräily on jatkuvasti yhä suositumpaa, ja hyvistä syistä. Tietoisuus saasteiden vaikutuksesta terveyteen sekä ilmastoon on saanut yhä useammat suosimaan pyöräilyä auton tai julkisen liikenteen sijaan. Samalla pyöristä on tullut kevyempiä, nopeampia ja parempia, ja pyöräteitä on enemmän kuin aiemmin. Pyöräily ei ole enää pelkkä tapa liikkua paikasta toiseen, vaan siitä on tullut monille elämäntapa. Pyöräilylomat ovat tästä hyvä esimerkki, ja ne ovatkin yksi viimeisimmistä matkustamisen trendeistä. Unohda vuokra-autot, saasteiden nieleminen, ruuhkat moottoriteillä, ja vieraan maan liikenteen pelkääminen, ja lähde sen sijaan nauttimaan maaseudun rauhasta polkien pikkuteitä pitkin omassa rauhassa pyörällä. Tässä artikkelissa kerromme muutamia vinkkejä onnistuneen pyöräilyloman toteuttamiseksi Euroopassa.

Pyöräilyloman suunnittelu

Matkakohteen valinta riippuu ensinnäkin omista kiinnostuksen kohteista, kunnosta, ja ajankohdasta, koska säät Euroopassa voivat olla hyvinkin vaihtelevia. Maaseudun ystäville Euroopassa riittää upeaa luontoa, jonka keskellä on viehättäviä kyliä ja kaupunkeja täynnä nähtävyyksiä. Vaihtoehtoja on aina Ranskan historiallisista kylistä ja viininviljelyalueista Romanian villiin ja koskemattomaan maaseutuun. Jos olet himopyöräilijä, kannattaa maksaa lisämaksu oman pyörän ottamisesta mukaan. Lyhyempiä matkoja varten vuokrapyörä usein riittää, tosin niiden laatu vaihtelee maan mukaan. On tärkeää, että pyörä pysyy kunnossa, etenkin jos reissu suuntautuu moneksi päiväksi asutuksen ulkopuolelle. Kannattaa siis varmistaa että polkupyörän renkaat, jarrut ja vaihteet toimivat matkalle lähtiessä, ja ottaa mukaan pyörän korjaussetti ja pumppu, sekä varalle muutamia sisäkumeja.

Hyödyllisiä vinkkejä pyöräilylomalle

Kuinka paljon kukin pystyy pyöräilemään päivässä riippuu jokaisen omasta kunnosta. Kannattaakin ehkä kokeilla pyöräillä pitkä matka viikonlopun molempina päivinä ja arvioida sitten, miltä se tuntuu elimistössä. Takapuoli tulee aina kipeäksi, joten kannattaa investoida pehmustettuihin pyöräilyhousuihin, jotka voi laittaa muiden vaatteiden alle. Reittiä suunnitellessa kannattaa jättää välipäiviä, jolloin pyörällä ei liikuta kuin korkeintaan vähän. Näin reisilihakset ja pohkeet ehtivät palautua. Kohteen maaston tasaisuus on merkittävä tekijä, joka kannattaa ottaa selville, koska mäkisessä tai vuoristoisessa maastossa ajaminen on paljon vaativampaa kuin tasainen maasto. Rentoon ajamiseen esimerkiksi Hollanti on täydellinen kohde. Hyväkuntoiselle taas vuoristoisemmat maat kuten Ranska tai Italia tarjoavat haastetta ja upeita maisemia.

Posted in Uncategorized