Kotimaan pyöräilylomat

Pyöräily on mukava harrastus, jonka mukana kunto kohoaa ja harrastajan maailmankuva avartuu. Pyörästä on moneksi, ja arkisen pyöräilyharrastuksen ohelle suosituiksi ovat nousseet pyöräilylomat. Vaikka moni suunnistaa automaattisesti ulkomaille pyöräilemään, myös kotimaasta löytyy lajin harrastajalle monipuolisia mahdollisuuksia. Mahdollisuudet vaihtelevat valokuvauksellisista tasaisista kaduista huimapäisiin reitteihin, jotka vaativat pyöräilijöiltä korkeamman tason taitoja.

Ennen lomalle lähtöä

Ennen reissuun lähtöä, mieti, kuka on lähdössä mukaan, ja mitä siltä kaivataan. Lapsiperheelle sopivat reitit esimerkiksi kulkevat majapaikan läheisyydessä, kun taas lajia tosissaan harrastava kaipaa enemmän haasteita ja saattaa haluta tehdä matkaa päivittäin majapaikkojen välillä. Lomailija voi valita, haluaako hän suunnitella reitin itsenäisesti, vai luottaako mieluummin matkatoimiston tarjoamiin palveluihin.Osa pyöräilyloman ihanuutta on reittiin etukäteen tutustuminen. Mikä sen mukavampaa kuin lomaporukan kahvihetki karttojen ääressä. Miettikää yhdessä, mitä nähtävyyksiä kaipaatte reissulta ja miten pitkää matkaa haluatte tehdä päivittäin. Kannattaa myös miettiä, missä tulette yöpymään matkanvarrella ja pidättekö taukopäiviä mukavimmissa paikoissa. Ennakkotunnelmaa voi luoda vaikkapa tutkimalla reittiä Google Maps -sovelluksen kautta.

Suomen pyöräilyreitit

Reitin valintaan vaikuttaa paitsi käytettävissä oleva aika myös pyöräilijöiden kokemustaso. Valtakunnalliset reitit ovat seikkailullisempia, esimerkiksi Helsingistä Jyväskylään ajaminen on kova saavutus. Paikalliset reitit antavat suuremman mahdollisuuden suunnitelmien vaihtamiseen tarvittaessa. Pitkää reittiä suunnittelevan kannattaa pitää huolta, että kaikki polkupyörän tarvikkeet ovat täydellisessä kunnossa. Paikallisreittien ajajat taas voivat luottaa ongelmatilanteissa paikallisiin kauppoihin.Suomesta löytyy useita valokuvauksellisia reittejä, jotka eroavat huomattavasti toisistaan. Suur-Saimaan kierros vie pyöräilijän ympäri Suomen suurinta vesistöä, ja saariin pääsee tutustumaan kätevästi lossikuljetuksen kautta. Merellisiä tunnelmia kaipaavat voivat suunnata Etelä-Suomeen, jossa pyöräilijä voi valita useammasta idyllisten rannikkokylien kautta kulkevasta reitistä. Kauemmaksi kaipaava voi suunnata vaikkapa Lapin kansallispuistoihin seikkailuhenkisen pyöräilyvaelluksen merkeissä.

Rohkeasti reissuun

Suomen pyöräilylomavaihtoehdot ovat loistavan monipuoliset, ja valikoimista löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Loman suunnittelu on osa kokonaisuutta, ja reittiä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon sekä osallistujien iät, taidot että peruskunto. Useimpien pyöräreittien varrelta löytyy paljon majoitusratkaisuja, ja tarjolla on usein myös vuokrapyöriä, joten oman pyörän omistus ei ole välttämättä lomalle lähdön esivaatimus.