Brittifutiksen ja rockin täyteinen satamakaupunki Liverpool

Englannin länsirannikolla sijaitseva Liverpool toimii kotina eräälle Iso-Britannian tunnetuimmalle ja maineikkaammalle jalkapalloseuralle, FC Liverpoolille. Jopa 126-vuotias seura on maailman kahdeksanneksi arvokkain jalkapalloseura, ja se kuuluu ehdottomasti maailman kannatetuimpien jalkapalloseurojen joukkoon. Joukkueen ansiolistaan kuuluu muun muassa viisi Euroopan cupin voittoa ja 18 liigamestaruutta. Tämän hetken joukkueeseen kuuluu muiden muassa supertähdet Mo Salah ja Sadio Mané.

Autenttinen Anfield-kokemus

Anfieldin stadionille kannattaa napata mukaan suosikkijoukkueen kannatukseen sopiva vaatetus. Täydellä stadionilla kiihkeässä ja pauhaavassa punanuttujen meressä brittifutiksen ystävä ymmärtää helposti Liverpoolin moton: ”You’ll never walk alone” – Et koskaan kulje yksin. Intohimoiset paikalliskannattajat ottavat kansainväliset Reds-fanit hyvin vastaan, ja jalkapallokokemus kruunautuu tietysti laadukkailla englantilaisilla oluilla. Eritoten kannattaa kokea Merseysiden derby eli paikallisottelu Evertonia vastaan.Toinen ikuinen verivihollinen on huippuseura Manchester United. Näiden seurojen kilpailu juontaa juurensa aina teolliseen vallankumoukseen, jolloin lähekkäin sijaitsevat teollisuuskaupungit kilpailivat toistensa kanssa suurimman teollisuuskaupungin maineesta. Lippuja otteluihin on saatavilla monista eri lipunmyyntipalveluista, mutta lippujen osto kannattaa aloittaa lukemalla seuran virallisilta sivuilta tietopaketti lippujen hankkimiseen. Tavallisesti lippujen hinnat vaihtelevat noin kymmenestä punnasta kuuteenkymmeneen.

Nähtävyyksiä ja aktiviteetteja

Liverpoolista löytyy tekemistä myös futiksen ulkopuolelta. Itse kaupungissa asuu liki puoli miljoonaa ihmistä ja metropolialueella yli 2 miljoonaa. Jalkapallon ohella toinen suosittu vetonaula matkailijoille on legendaarinen rockyhtye The Beatles. Albert Dockilla voi tutustua bändin historiaan erinomaisen The Beatles Story -näyttelyn avulla. Muita ikonisia Beatles-paikkoja on esimerkiksi Penny Lane -katu sekä pelastusarmeijan lastenkotirakennus Strawberry Field.Kaupungin kulttuuritarjonta on muutenkin erinomainen. World Museum -museo on ensiluokkainen museo ja tarjoaa mielenkiintoista katseltavaa jokaiseen makuun. Kaupungin yöelämä on eläväinen, ja ravintoloita ja englantilaista pubiromantiikkaa löytyy mielin määrin. Retki Liverpooliin voidaan myös helposti yhdistää kauniiseen luontomatkaan. Muun muassa Yorkshiren laaksot, Lake District sekä Walesin Snowdonian kansallispuisto ovat kaikki saavutettavissa Liverpoolista.

Miten mestoille?

Kulkuyhteydet Liverpooliin ovat erinomaiset. Suomesta ei lennä suoria lentoja Liverpoolin John Lennon -lentokentälle, mutta vaihtamalla toisessa Euroopan kaupungissa tämä saattaa olla mahdollista sesongin mukaan. Finnair lentää suoraan noin 50 kilometrin päässä sijaitsevan Manchesterin lentokentälle Helsingistä, ja hyvät lentoyhteydet omaavalle kentälle on tarjolla myös välilaskullisia lentoja. Irlannin Dublinista on myös mahdollista matkustaa Liverpooliin edullisesti lautalla.